2009-03-31

April fools!

Kom på att det ju redan är första april i Sverige... Kan det ha något samband med SL:s vipkort som DN skriver om tro?

Det här är säkert bara början. Se upp med lurendrejare idag alltså!

Black beauty

Vad är det som är svart, stort, ganska tungt, platt, ibland färgglatt och högljutt, blankt, kaxigt, stilrent och rätt snyggt? Någon gissning?





Just det - vår nya tv! Ännu en elektronikpryl har gjort entré i vår lägenhet med andra ord. En Samsung 40" HDTV. Fråga mig inget mer, för detaljerna har Mr M kollat upp... Tack till mina före detta kollegor på Högskolan för bidraget i form av ett presentkort som vi fick i bröllopspresent i somras!
Foto från www.samsung.com

2009-03-30

Flyga drake

Några år efter alla andra har jag äntligen upptäckt Khaled Hosseini´s underbara bok Flyga drake. Jag köpte den som pocket på årets bokrea och började läsa den för någon vecka sedan. Kunde knappt slita mig! Det är en fängslande historia med ett detaljrikt språk som bara flyter.

Dagen efter jag läst ut boken såg jag filmen också. Som vanligt levde filmen inte riktigt upp till boken, den utelämnade lite för många detaljer, men den var absolut sevärd och gjorde ändå historien rättvisa.

Så med andra ord: Läs! Se! Båda rekommenderas varmt (om det är fler än jag som är lite sena i starten, vill säga...). Nu ser jag fram emot att läsa fortsättningen Tusen strålande solar.

Home delivery

På onsdag levereras vår soffa. Äntligen!! Det blir definitivt bekvämare att ligga på soffan och plugga, men frågan är om det blir mer effektivt...?

2009-03-29

Farmer's market

Lördagar vid Union Square är det Farmer´s market (och flera andra dagar i veckan med för den delen). Lokala producenter säljer grönsaker, frukt, bröd, kakor, blommor och gud vet allt. Trevlig atmosfär och vår i luften, solen värmde riktigt skönt. I shoppingkassen lade vi såväl lök som persikopaj och olivbröd. Det var vårt första besök, men säkert inte det sista!

2009-03-27

Släck lyset under Earth hour!



Ni glömmer väl inte att släcka lyset en timme på lördag kväll kl 20.30 (lokal tid) när Earth hour infaller?? Kom igen, nu slår vi ett slag för världen tillsammans! Själv funderar jag på att gå upp på takterassen och se hur New York blir mörkt.

2009-03-26

R&R-tid

Aaah, skön känsla att ha skrivit klart en tenta och kunna ha lite välförtjänt tid för rest & relaxation. Inte för att jag har slitit ihjäl mig direkt, men känslan efteråt är ändå densamma. Den enda tiden man som student inte har något hängande över sig, först på måndag vet jag vad jag ska ta tag i härnäst. Då börjar nästa delkurs. Nice!

Distansstudier i all ära, men tentaölen med klassen blir ju definitivt lite svårare... Ska skåla med andra svenskor på första mötet med SWEA istället.

2009-03-25

Provsittning

Tröttnade på att tentaplugga och tog eftermiddagen ledig för att provsitta soffor istället. Mycket roligare! Nu har vi bestämt vad som ska få pryda vårt omöblerade hörn i lägenheten: en brun Karlstad-soffa från Ikea. Snygg design och samtidigt bekväm som "slapparsoffa", precis vad vi vill ha! Sen passar den nog bra ihop med "black beauty" som levererades i morse. Men vad det är får ni veta en annan dag när jag har hunnit fota. Cliffhanger...

Inga våfflor blev det idag, våffeldagen till trots. Hoppas ni ätit några för mig med!

2009-03-24

Kvinnligt & manligt språk?

Eftersom plugg inför torsdagens Engelska-tenta har upptagit ganska mycket av min tid de senaste dagarna tänkte jag delge er några intressanta rön om kvinnligt och manligt språk från den amerikanska professorn Deborah Tannen. Från kurslitteraturen, naturligtvis. Tycker det ligger något i det, även om det naturligtvis är väldigt hårddraget och generaliserande.

Report speech - typiskt för män
conversation is competition
communicates to gain status
main purpose with communication is to exchange information
gives advice
seeks conflict
gives orders
interrupts

Rapport speech - typiskt för kvinnor
conversation is bonding
communicates to establish contact, exchange feelings
seeks understanding and consensus
gives proposals
gives compliments

Vad tror ni - håller ni med?

---
Vill också passa på att tacka för era kommentarer! Roligt att få respons på det jag skriver och det är motiverande att fortsätta när jag vet att ni är med på tåget.

2009-03-23

Mellanmål

Jag vet inte om det är matoset från Planet Gyro på gatan nedanför som tränger in genom de icke så täta fönstren, eller det faktum att det är alldeles för nära till köket och allt gott jag vet finns där. En sak är i alla fall säker: att sitta på soffan och tentaplugga hela dagarna gör mig hungrig. Inte direkt hungrig på mat, utan mer sugen på något gott... Och är det något det här landet kan så är det att göra goda snacks! Min nya favorit är denna syrliga, krämiga, grekiska yoghurt med söt, len honung vid sidan. Som på risifrutti, ni vet. Yum!

2009-03-21

Vegetarisk biff??

Det kanske är fler än jag som skulle reagera på texten ovanför den långa köttdisken på Whole Foods? 100% vegetarian diet. "Konstigt, det ser ju inte som quorn direkt", tänkte jag första gången jag såg det. Sen dess har jag gått och klurat lite och det enda jag kan komma på är att kossorna är vegetarianer. Det är väl så det måste vara, eller? Det står ju "Proud to offer grass-fed beef", så det är min teori. Men konstigt är det fortfarande.

Whole Foods är för övrigt en av de absolut bästa mataffärerna jag besökt nånsin. De erbjuder ekologiska varor i mängder, med en superfräsch frukt- och grönsaksavdelning, en ostdisk i klass med Falbygdens ost och mängder av fisk och kött som känns bra att både köpa och äta (speciellt om man har läst den skrämmande Fast food nation/Snabbmatslandet). Nackdelen? De kombinerar Manhattans matpriser med priser för ekologiska varor, så det blir lätt ett hål i plånboken om man ska handla allt där. Men färskvarorna handlar jag mer än gärna där!

2009-03-20

Red beauty

En röd skönhet har gjort entré i vår lägenhet: Electrolux Pronto (i Sverige heter den visst Ergorapido). Kurvig, stilren och smidig i ett läckert fodral av röd metallic. Det bästa av allt - den är sladdlös! Inga fler sura miner när sladden fastnar runt ett hörn med andra ord. Dammråttorna i lägenheten är nu ett minne blott!


2009-03-19

On time


Nu kan vi ha full koll på tiden, både i New York, Los Angeles och Visby. Samtidigt! Allt som krävs är att slänga en blick mot vår nya "klockvägg" som vi satte upp idag.

Den observante kanske upptäcker att det just nu bara är fem timmars tidsskillnad mellan New York och Sverige - just det, vi har haft sommartid i två veckor redan. Inte för att det märks ute idag direkt, men mentalt känns det lite bättre...

2009-03-18

Go green

Igår blev New York grönt. Överallt syntes människor med gröna t-shirts eller fyrklöver fastklistrade i ansiktet. Anledningen? Firandet av Irlands nationaldag St Patricks day. Vi ville inte vara sämre och besökte inte mindre än två irländska pubar dagen till ära.

2009-03-16

Välkommen hem till oss!

Sådärja! Nu börjar vi faktiskt få lite ordning här i lägenheten och det börjar kännas som ett hem. Jag kan därför premiärvisa lite bilder på hur vi har det over here. Håll till godo!

Vardagsrum med bokhylla (den omtalade) och köksbord. Vacker utsikt över en byggarbetsplats...


Köket - hål i väggen mot vardagsrummet


Köket - andra sidan. Diskmaskin - tjoho!


Sovalkov med vår nya Kingsize-säng


2009-03-15

Helgnöjen

Lördag kväll. Vi såg film i Harbour lounge och testade ett lokalt bryggeri

En slapp och skön helg. Jag tog ledigt helt från studierna och ägnade mesta tiden åt att fixa i lägenheten istället. Fredagsmiddagen funkade och bokhyllan är nu färdigmonterad och på plats. Vi testade också Ikea-båten för första, men säkert inte sista, gången. Det som är bra med den är att man inte kan köpa mer än man kan bära i en av deras blå kassar...


På väg till Ikea-båten med våra fynd

Söndagsbrunch med American pancakes

2009-03-13

Housewife

Som den exemplariska hemmafru jag ju är ;), har jag nu planerat kvällens middag när Mr M kommer hem efter en flygning till Japan och Alaska. Väl passande en pilot står Flygande Jakob på menyn. Kanske slår jag på stort och fixar dessert också?? Inte så mycket för att jag är sugen på att laga, mer sugen på att äta... Det är ju ändå fredag! Dessutom bestod dagens bukfyllelunch – i sann studentanda bör tilläggas – av havregrynsgröt och knäckemacka... Havregrynsratarna till trots måste jag säga att det faktiskt är helt ok, om inte till och med ganska gott. Och lätt! Två minuter i mikron och lunchen är lagad.

Har inte riktigt vant mig vid gasspisen ännu. Det är super när man kokar thevatten, vattnet kokar upp på nolltid. Desto svårare när man kokar ris... Vattnet tar slut mycket fortare och när vattnet tar slut börjar det lätt lukta bränt popcorn. Vis av erfarenhet ska jag denna gång laga dubbel sats (om hälften sitter fast som ett mörkbrunt lager i botten) och ta extra vatten.

Det kan vara så att jag har en baktanke med middagen... Med nyvunnen energi från en god middag kan vi kanske tillsammans få ihop bokhyllan som tar upp större delen av vardagsrumsgolvet. Med bokhyllan på plats kan vi få undan alla högar på golvet och då skulle jag kanske till och med kunna ta några foton på lägenheten och publicera här. Håll ut!

Trevlig Let´s Dance-kväll alla svenskar!

2009-03-12

Det flexibla studentlivet

Nu har jag lämnat in en engelska-uppgift, tränat och käkat lunch. Solen skiner ute och jag ska passa på att ta en promenad. Jag älskar flexibiliteten och spontaniteten livet som distansstudent medför!

2009-03-11

När köttbullesuget sätter in...

...vet jag numera precis vart jag ska gå! Jag hittade nämligen denna idag:


En gratisbåt till Ikea Brooklyn några kvarter hemifrån. Köttbullar, kaviar och Billy är nu bara en båttur bort. Heja Sverige!

2009-03-10

View from the top

15 grader varmare och det hade varit perfekt! Idag var det inte läge att nyttja tjugotredje våningens takterass mer än för några snabba bilder på utsikten. Några av New Yorks största sevärdheter spottade jag minsann!

Åt sydost skymtas Brooklyn Bridge genom diset


Mot norr syns Empire State Building

Inklämd mellan alla skyskrapor i FiDi finns Trinity church

PS: Ikeas inofficiella slogan "Svenskarna skruvar och muttrar" kan jag nu skriva under på. Fy fabian var det var svårt att få ihop den där bokhyllan. Jag och Expedit är INTE kompisar just nu: Mr M - kom och hjälp!!

2009-03-09

Inte så illa ändå...

Med facit i hand gick det bättre än väntat. När jag packat upp alla tio flyttlådor så var det faktiskt bara två thekoppar som gått sönder under hela långa transporten hit. Synd på dem, naturligtvis, men bra att allt annat höll! Hela min servis, tolv fina Ronebägare-vinglas och lite annat smått och gott är nu uppackade - och hela - i köksskåpen.

Igår monterade jag och Mr M ihop vår nya säng. Dagens projekt: bokhyllan. När det börjar likna något tänkte jag ge ett smakprov...

2009-03-08

Battery Park - vår i luften??

Utsikt mot New Jersey från strandpromenaden vid Hudson River

Vädret kan ändra sig snabbt, tydligen. När jag kom till New York för mindre än en vecka sedan var vinterjacka, mössa och vantar ett måste och snö låg i smutsbruna högar i varje gathörn. Igår tog jag en promenad kring Battery Park och insåg då att det är dags att skaffa en termometer till lägenheten. Runt omkring mig fanns helt plötsligt människor i t-shirt, shorts och sandaler! Även om det kanske var lite väl överdrivet, var vinterjacka definitivt för varmt. Idag plockade jag fram västen när jag gick ut. Är det våren som är på intåg?



Basket i Battery Park City



World Financial Center

2009-03-07

Nytt, nytt, nytt

Sedan några dagar är jag på plats i min nya hemstad - New York. Känns fortfarande som jag är turist när jag är ute på gatorna... Lägenheten Mr M fixat är toppen och det känns som om jag kommer till ett hotell varje gång jag kommer hem: någon står alltid beredd att öppna dörren när man kommer, 24/7-bemannad reception och liten - men god - frukost varje morgon i lobbyn. Se själva - för bra för att vara sant? www.88greenwich.com

Hittills har vi mest packat upp kartonger och shoppat loss på Ikea, men nu i helgen, när Mr M är iväg på jobb, tänkte jag utforska mina nya kvarter runt Battery Park.

2009-03-02

Start spreading the news...


I'm leaving today! Jo, nu bär det äntligen av. Mr M är på väg i bil norrut och möter mig på Newark senare idag. Om allt gått väl är mina kartonger med samma plan som mig. Och mina två väldigt tunga incheckade väskor... Bye bye Sweden för ett tag!