2009-07-30

Design i Östergarn

Designern Tove Adman skapar med glimten i ögat och i spännande material som betong, gummi och taggtråd. I Östergarn på Gotland har hon sommarverkstad i en gammal bensinmack och butik strax bredvid. Eftersom jag är ett fan blev det ett stopp när vi ändå hade vägarna förbi. Betong väger dock tungt så det blev inga inköp, får nöja mig med det jag redan har tills vidare...



2009-07-29

Förberedelser

Har ägnat dagen åt förberedelser för nya jobbet genom att läsa på om FN:s olika organ och utskott så att jag ska ha en susning om vad de pratar om på måndag... En spännande organisation, helt klart, men inte tillräckligt spännande för att råda bot på min jetlag. Slumrade lite på soffan medan regnet smattrade mot rutan och passade på att njuta av att kunna göra det en onsdagseftermiddag. Snart är det slut med det!

2009-07-28

Pusselbitarna faller på plats

För en vecka sedan var jag på intervju på Amerikanska ambassaden, i torsdags fick jag papprena om gröna kortet hemskickade, sent igår kväll anlände jag till New York och IDAG VAR JAG PÅ ANSTÄLLNINGSINTERVJU OCH FICK JOBB!!!! Tjoho, på en vecka är det ganska många bitar i mitt livspussel som har fallit på plats. På måndag börjar jag mitt vik som receptionist och assistent på Sveriges FN-representation som förstärker bemanningen med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU under hösten. En mjukstart på den amerikanska arbetsmarknaden som jag oroat mig lite för att ge mig in på. Åh vad najs!

Najs var det också att sova i sin egen säng efter två månader i en bäddsoffa som sett bättre dagar. Jetlagen gör sig påmind och stora härliga king size-sängen kallar. God natt!

2009-07-27

På väg


Nu lämnar jag strax landet på obestämd tid. Har knappt fattat att det är nu jag officiellt flyttar. 23,4 kilos packning. Hejdå svensk sommar, hello new yorkisk luftfuktighet.

2009-07-26

Mission impossible?


Uppdrag packning pågår. När jag lagt allt jag planerade att ta med till New York imorgon på sängen kände jag mig lite uppgiven... Men sen började jag stuva i det i väskan som var proppfull redan när jag kom till Sverige, och tro det eller ej - nästan allt fick plats! Resten lämnar jag till mamma och pappa som kommer till äpplet i oktober. Avskyr att resa med mer än jag orkar bära, tror jag har lyckats hyfsat denna gång.

2009-07-24

Rökta favoriter


Sommarens favorit i matväg för mig är rökta räkor. Har knappt ätit det innan men nu kan jag nästan inte få nog! Med lite aioli är det värsta delikatessen. Nu när jag har gröna kortet i min hand (inte bokstavligen, men det ligger på posten i Vibble och väntar på mig) måste jag passa på att njuta av allt gott som inte finns over there. Redan på måndag drar jag västerut - ibland går det snabbt!

2009-07-23

Han rockar än


Man kan lita på att man får valuta för pengarna på en Lundell-konsert. I tre timmar gungade scenen och publiken framför den likaså. Noterade att det var första gången Uffe uppträdde i blåjeans, svarta Levis har annars varit standard på de konserter jag varit på. Har tappat räkningen, men tror att det var sjätte eller sjunde gången nu, hans musik hör liksom sommaren till!

2009-07-21

Stockholm i mitt hjärta...


Direkt från Skansen. Massor av folk och inte lika kallt som det ser ut på tv.

2009-07-20

Håll tummarna!


Nu gäller det... Var snälla nu, ambassaden! Färg på Mr Ms tandborste? Blå. Favoritmat? Fisk, skaldjur, ost... Hur vi träffades? Karlstad 2000.

Hello från hufvudstaden


Från Skövde till Stockholm där vi har lånat en lägenhet i Aspudden en vecka. Imorgon bitti har jag min intervju för gröna kortet på amerikanska ambassaden (lyckades tidigarelägga den en vecka), sen blir det allsång på Skansen, konsert med Lundell och lite annat smått och gott. Semester - I like.

2009-07-19

Arn på besök


Trots högljudda protester från lille Filip i kyrkan så blev han tillslut döpt och jag och Mr M blev stolta faddrar. Efter dopet klev vi in i Jan Guillous Arn-värld för en liten stund när en tempelriddare kidnappade gästerna i kyrkan och berättade om den historiska miljön runt Kungslena kyrka där vi befann oss.

2009-07-17

Camping i Skövde


Efter semestrandet på Gotland är vi nu i Skövde där vi får låna Sigges tält några nätter. Nu är det snart natti natti med Stieg Larsson som gäller, jag är helt fast!

2009-07-15

Flera "första"

Även på en liten ö som Gotland finns det nytt att upptäcka hela tiden, även för en gotlänning. På vår gotlandstripp norrut idag blev det flera "första" - första gången på vackra och karga ön Furillen, första besöket på det omtalade Rute stenugnsbageri och första doppet i kalkbrottet Blå lagunen. Detta i kombination med en hel del hällmarker och karga stenlandskap, lite smultronplockning, några rökta flundror, mycket sol och lite dimma blev till en härlig heldag på norra Gotland.

Lergravsporten

Dimma på Furillen

Rute stenugnsbageri

Blå lagunen

2009-07-14

Adrenalinstinn 30-årspresent


Idag passade jag på att "lösa in" min 30-årspresent från Mr M - ett fallskärmshopp över Visby! Mr M passade dessutom på att hoppa samtidigt... På 3000 meters höjd hoppade vi ur den lilla gula Cessnan och föll fritt över Visby i ca 40 sekunder innan skärmen fälldes ut och vi långsamt gled i cirklar ned mot flygfältet. Inte hade jag trott att man skulle kunna hänga där och småprata med tandempartnern och kolla in Visby från ovan samtidigt, men jojomän! Härligt, pirrigt och spännande på en och samma gång!

Laddade inför hoppet!

Så här söta mössor hade vi när vi hoppade...

På fast mark igen - lite Top Gun över overallerna, eller hur?

2009-07-13

Flakmoppeträff på östkusten

I skarp kontrast till Stockholmsveckan står flakmoppeträffen i Ljugarn i lördags... Inte mindre än sex flakmoppar hade samlats vid fiskeläget och gänget (bara män av någon anledning) satt och fikade i godan ro. En sevärdhet utöver raukarna som jag var tvungen att fota...

2009-07-12

Stockholmsveckan

Det råder inget tvivel om att den så kallade "Stockholmsveckan" har dragit igång. Vid ett besök i Visby hamn ikväll skrålade musiken högt bland alla enorma yachter och partyt bland Stureplans-bratsen som lånat pappas kreditkort hade precis börjat. Denna vecka är det helrör och vip-avdelningar på krogen som gäller, för oss vanliga dödliga är det snarare läge att hålla sig borta...

2009-07-11

Sajtsijing på Östergarnslandet

Igår kom Mr M till Sverige och Gotland så nu är det semester som gäller den närmaste tiden! I alla fall så mycket semester det kan bli när man inte har ett jobb att vara ledig från... Vi har en dignande lista som vi vill beta av under semesterveckorna och gick ut hårt idag med att åka österut på ön. På en dag lyckades vi klämma in allt från rökt fisk och raukar till bröllop och naturreservat - inte illa!

I Katthammarsvik köpte vi rökt fisk och rökta räkor och
dukade i all enkelhet upp en picknick vid havet.

Vid raukområdet Folhammar i Ljugarn sprang vi på ett nervöst
brudpar. Inte vilket brudpar som helst, visade det sig, utan min
gamla spelkompis Siri! Skoj!

2009-07-09

Bakdille

"Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen", som Ernst Kirchsteiger säger... (fler roliga Ernst-citat här). Jag kan väl inte påstå att just det var orsaken till att jag bakade idag (igen) i och för sig, utan snarare den regnstorm som drog in över ön igår och gjorde att man bara ville stanna inne. I kombination med att två nya kak- och bakböcker från födelsedagen pockar på uppmärksamhet förstås. Idag blev det goda thekakor från Leila Lindholms fina A piece of cake. Och tro det eller ej, men jag som brukar vara receptslav när det kommer till bakning vågade mig till och med på att experimentera lite med mjölsorterna! Living on the edge 30+...haha.

"Det finns inget dåligt väder..." I jakt på jäst
och mjöl fick jag lite frisk luft även idag.

2009-07-07

Infravärme i brist på "riktig" värme

Efter att mamma och jag hade kikat runt på stan några timmar igår hade vi arbetat upp aptiten så att ett besök på mysiga Strykjärnet Crêperie lockade, men det var många som var hungriga och/eller ville fly regnet. I brist på bord inne trotsade vi ruggvädret och satte oss på balkongen med - tack och lov - infravärme. Parasollet på uteserveringen fick extraknäcka som paraply och det lät sådär mysigt som det gör när man ska sova i tält när det regnar... Crêpen (eller galetten som det tydligen heter när det är matfyllning istället för sötfyllning) var god som vanligt; kyckling, chèvre, honung, rostad mandel och ruccola föll valet på denna gång... Je l'aime!

2009-07-06

Lundell-sommar


Eftersom Uffe hotar med att detta kan bli en av de sista Lundell-somrarna så är det bäst att passa på. Den 23 juli är det äntligen dags igen, jag och Mr M står i publiken när han kliver på scenen på Skansen. Ingen sommar är komplett utan en kväll med rockpoeten nr 1!

2009-07-05

Sommarpaj

Om rabarberpaj är försommarpaj och äppelpaj är sensommarpaj så måste ju jordgubbspaj vara högsommarpaj! Receptet hittade jag i fina födelsedagskokboken Sommarens söta med massor av lockande recept på allt möjligt sött och somrigt. Och gott! Med en limesås till pajen så var fredagkvällen fulländad och det tackar jag systrarna Eisenman (som gjort boken) och familjen Nilsson (som gav den till mig) för!

2009-07-04

Med pompa och ståt

Liksom norrmännen, men till skillnad från svenskarna, vet amerikanarna hur man firar nationaldag. Synd bara att jag inte får vara med. Tidigare i år trodde jag att jag skulle få uppleva min första fjärde juli over there den här sommaren, men när myndigheterna sagt sitt så bidde det inte så. Inga fyrverkerier eller hamburgergrillningar för mig idag alltså - kanske nästa år kan bli min första? Idag öppnar också kronan på damen ovan för första gången sen 11 september 2001, kanske får bli ett nytt besök till hösten på Liberty island.

2009-07-03

Finn fem fel...


Jag har äntligen satt igång ordentligt med min kurs i digital bildbehandling och i onsdags när det regnade satt jag inne och lekte med Photoshop... Resultatet för inlämningsuppgift ett ser du ovan - ett motiv från Strandgatan i Visby som jag försökte "åldra" med datorns hjälp. Jag har också "trollat" bort några störande moment från fotot - finn fem fel!

(Klicka på bilden för att se den större!)

2009-07-01

Cirkus i stan

Almedalen hit och Almedalen dit. På tv och radio - och så i verkligheten förstås! Cirkusen pågår ju precis runt knuten, i stort sett. Mycket människor och många åsikter, en spännande blandning av vänster och höger och allt där emellan. Gick förbi igår kväll på väg till födelsedagsmiddag och vem värmde upp publiken inför Mauds tal om inte vårt toppenbra bröllopsband PistOff! Kom ihåg var du hörde talas om dem först!