2010-06-30

B-day girl!

Inte visste jag att Mr M hade bakkunskaper! Det har han aldrig visat tidigare, men idag var det dags, min födelsedag till ära - när jag kom hem från jobbet väntade en nybakad choklad- och hallontårta på mig! Efter lite tårtätning bar det av till Harlem och Filet Mignon-middag på ett steakhouse. Inte så dumt att fylla 30+ ändå!

Förresten, har jag sagt att jag har beställt en I-Phone 4?? Jupp, igår slog jag till och nu väntar jag på leverans av min nya, roliga leksak.... Längtar!

2010-06-28

Het hattparad

Den snobbigaste av snobbiga sporter - hästpolo - kom till New York igår för den årliga polomatchen på Governor's Island en kort båtresa från Manhattan. Svetten forsade, champagnen flödade och det var tätt mellan skuggande paraplyer och stora hattar. Så även om jag inte hängde med så bra i reglerna för själva sporten så var det mycket att titta på och fascineras över. Till exempel en sån sak som att de "rika" som hade råd att betala tiotusentals dollar för att stå på vip-läktaren och dricka gratis-champagne fick gå ut på planen i halvtidspausen och se till att alla grästuvor hamnade på rätt plats igen (precis som Julia R i Pretty Woman, ni vet) medan "pöbeln" som tog gratisbåten till matchen och fick betala drickat själv fick trängas bakom ett rep och se på... Och jag förstod så mycket som att Prins Harrys lag förlorade, medan någon publikfriare som hette typ Nacho Baguette vann. Och sen svettades jag lite till.


Rosetter är tydligen rätta stilen i år

Annorlunda (men säkert svalkande) huvudbonad

Prins Harry i egen hög person

2010-06-25

Glad midsommar!

Det går alldeles utmärkt att fira en äkta svensk midsommar i New York visade det sig. Efter early closing på jobbet begav vi oss söderut till Battery Park för det stora, årliga midsommarfirandet. Det sägs till och med att storleken på firandet i New York är topp-tre i världen - tillsammans med Dalarna och Skansen!

Även om jag hade hört det innan, så var det lite svårt att föreställa sig alla tusentals svenskar som vallfärdade till parken för att bre ut sina picknick-filtar och plocka fram sillburkarna, köttbullarna, knäckebrödet och jordgubbarna. Allsång, folkdräkter, körsång, spelmän och små grodorna runt midsommarstången - kan det bli mer svenskt? För ett tag när jag satt där på filten glömde jag nästan bort att jag befann mig på andra sidan Atlanten. Det var bara utsikten över frihetsgudinnan som påminde mig om att jag faktiskt var i New York!

Midsommarpicknick

Svenskt så det förslår

2010-06-22

Hela sanningen

"I swear to say the truth, the whole truth and nothing but the truth, so help me God."

Nästan som tagit ur en amerikansk tv-serie eller film, eller hur? Men eden används faktiskt på riktigt fick jag erfara igår när jag blev ombedd att svära på att jag inte hade kvar papprena jag fick från Amerikanska ambassaden tillsammans med mitt gröna kort förra sommaren. De papper som jag skulle lämna - och ordentlig som jag är också lämnade - i passkontrollen när jag för första gången reste in i landet på mitt splirrans nya green card den 27 juli förra året. Papprena som sen skulle användas för att registrera mig i någon databas för att mitt riktiga green card (det jag har i passet gäller bara ett år) skulle processas och skickas ut. Men nu är de tydligen försvunna, ingenting har hänt med mitt green card på 11 månader och jag var tvungen att svära ed på att jag inte hade behållit papprena själv. Vad jag nu skulle kunna ha för nytta av att behålla dem? Min gissning är att någon lat tulltjänsteman har lagt dem i det runda arkivet...

Well, well, det tog mig en halv arbetsdag att fixa till allt på United States Citizenship & Immigration Services kontor, svära ed och fylla i en hel massa nya papper (som förhoppningsvis hamnar där de är ämnade att hamna) och få mitt tillfälliga green card förlängt ett år i väntan på det riktiga. Men nu kan jag i lugn och ro åka på semester till Sverige i sommar utan att riskera att få kalla handen när jag kommer tillbaka till USA... Semestern är räddad!


Kuriosa
Kommentar från den första mannen som tog emot mig på kontoret igår:
"Åh, är du från Sverige?? Det ser man inte så ofta här. Ni har det ju bättre där så det är väl därför det inte är så många som vill komma hit."

2010-06-19

Bröllopsyra

Oj, oj vilken bröllopsyra! Så pass att det till och med i New York finns möjlighet att gå på restaurang - skandinavisk, men ändå - Aquavit för bröllopsbrunch och storbildstv med direktsändning från prinsessbröllopet. En och annan amerikan i publiken, men de allra flesta var svenskar och det var tätt mellan snyftningarna när vigselakten mellan de vackra tu drog igång. Till och med lite bröllopstårta blev det! Väldigt trevligt!

Hon sa ja - skål!

2010-06-17

Guuuuld!

Det är inte bra för nattsömnen att se på basket var och varannan natt, men nu är NBA-finalerna över. Dessutom med bästa möjliga resultat: GULD för Los Angeles Lakers! Sweeeeet!

Va, var det någon som sa att det var fotbolls-VM??

2010-06-14

Vill ha, vill ha, vill ha!

Med risk för att låta som en trotsig unge: den nya iPhone 4 har gjort mig lite ha-galen. Jag läser och dreglar och drömmer att kanske, kanske kan den bli min! Fräck design och häftiga funktioner har fått mig - liksom många andra - att falla pladask. Lyckligtvis är det här en slags kärlek som flera kan dela - och som kan köpas för pengar. Den släpps inte förrän till midsommar, men redan i natt går den att förboka. Jag måste nog sova några nätter på saken först bara, drömma lite till...

Jag tror bestämt att min gamla telefon börjar bli lite sliten och nött. Inte en enda "app" och så måste jag söka nytt nät varje gång jag tagit hissen upp till jobbet på 46:e våningen. Bara en sån sak! Det är nog dags för en uppgradering...

2010-06-13

Fotbad

De flesta kanske inte tänker på New York som en badstad, men faktum är att det finns en hel del stränder i närheten av stan. Eftersom jag ägnade större delen av förra sommaren i Sverige hann jag inte testa stränderna, men det tänker jag ta igen i år. Igår tog jag och en kompis tåget till den milslånga stranden Long Beach för att bada. Tji fick vi - när vi klev av tåget var det både mulet och blåsigt... I ärlighetens namn var det väl inte strålande sol och 30 grader varmt på Manhattan heller, men det brukar ju vara finare väder vid kusten! Några tappra själar vågade sig faktiskt i vattnet, men jag nöjde mig med att doppa tårna. Badpremiären 2010 får vänta till en varmare dag. Den som döpte en del av stranden till "Polar Bear beach" tänkte kanske på en dag som denna? Isbjörnarna, liksom glassköparna, lyste dock med sin frånvaro.

På tal om stränder - två av de tio bästa stränderna i Usa finns i New York enligt en färsk undersökning.

2010-06-10

Förebild

När jag läser artiklar som denna The Female Factor - in Sweden, the Men Can Have It All om den svenska föräldraledigheten, som publicerades i New York Times igår, blir jag både stolt och ledsen. Stolt över att vara svensk när man läser om den delade föräldraledigheten och hur långt Sverige har kommit i jämställdhetsarbetet sett ur ett internationellt perspektiv. Samtidigt blir jag ledsen när jag tänker på att jag faktiskt har gett upp detta i och med flytten till USA.

Här handlar det snarare om ett par månaders mammaledighet (eventuellt helt obetald) och svindyr barnomsorg alternativt att bli hemmafru. Jag som är anställd på en svensk myndighet har rätt till sex månaders föräldraledighet med 85% lön, men det är exceptionellt bra här. Pappaledighet? Unheard of! Välkommen till USA à la 2010.

2010-06-08

Fotoprojekt

Jag har en plan. Jag hade den redan förra året när vi bodde i den gamla lägenheten, med den lååååånga hallen, men precis när jag kom igång fick vi besked om att vi var tvungna att flytta och jag lade den på is. Men nu är jag på gång igen! Planen är att jag ska rama in några snygga New York-foton och sätta upp dem i hallen, men nu i vår nya hall istället. Nu samlar jag på fina New York-vyer med kameran för att kunna slutföra projektet. I fredags gick vi över Brooklyn Bridge med kameran och passade på att ta med stativet för lite nattfotografering, vilket resulterade i några ok bilder. Men det är svårt att bedöma sina egna bilder, tycker jag. Vilka är bra nog att förtjäna en plats på väggen egentligen? Och är det snyggare med svartvita stadsfoton kanske?

Manhattan Bridge och en grönvit Empire State Building

...eller kanske så här? (fast i en lite mer bearbetad version...)

2010-06-06

Yum yum!

Helt galet och sanslöst god dessert festade vi till det med idag - nationaldagen måste ju firas! Efter den goda brunchen på Cafeteria slog vi till på efterrätt: Deep Fried Oreo Cookies, serverade med Mint Chip-glass och en shot chokladmilkshake! Det låter knasigt men kombinationen är lysande och mycket godare än jag kunde föreställa mig. Extremt amerikanskt, extremt onyttigt och extremt smaskigt på en och samma gång. Rekommenderas!

2010-06-05

Time traveling


En resa bakåt i tiden blev det - i kontrast till Atlantic City och Hershey's Chocolate World - förra helgen när vi körde in i Amish Country, Pennsylvania. Helt plötsligt fick vi dela vägarna med hästkärror och bondgårdarna som omgav oss var helt fria från bilar, traktorer och andra moderniteter som hör 2000-talet till. Till och med utan elektricitet! På varje gård hängde klädsträcken fyllda med nytvättade svarta långklänningar, hucklen och byxor med hängslen. Små pojkar sprang omkring barfota i "äppelknyckarbyxor" med stråhattar och tjejerna i svarta klänningar, hucklen och flätor...

Något förvånade blev vi dock när vi senare stannade till på Wallmart och sprang på flera Amish-familjer med överfulla kundvagnar med allt från marshmallows till nachochips... Kanske hade de parkerat hästarna runt knuten så att vi inte kunde se dem??




2010-06-03

Time to get carried away!

En vecka efter premiären är det äntligen dags - ikväll blir det Sex and the City på bio. Dålig kritik har den tydligen fått, men jag har inte ens läst recensionerna utan hoppas och tror på två och en halvtimmes feel good-underhållning! Time for Carrie to carrie on!

2010-06-01

Blir det mer amerikanskt än så här??

I lördags när vi gick längs med stranden i Atlantic City sprang vi på den kanske mest amerikanska av alla tävlingar (?) - en klassisk Hot Dog Eating Contest! Reglerna är enkla: ät så många korvar med bröd du kan på 10 minuter. Valfri dryck att skölja ned korven med får medtagas och där gick strategierna isär, medan vissa plockade fram en stor flaska cola hade andra ljummet the eller sportdryck i sina glas. Personligen gillar jag inte korv särskilt mycket, ännu mindre efter i lördags... Om du är kräsmagad kanske du inte en ska klicka på play ovan, i alla fall inte om det snart är middagsdags och speciellt inte om du ska äta korv! Det dröjde många timmar innan vi blev hungriga kan jag meddela... Men fascinerade i all sin äcklighet är det ändå!

Vinnaren - mannen med en handduk på huvudet - fick i sig hela 40 korvar, slog nytt rekord i New Jersey och får nu åka hem och träna inför den stora finalen på Coney Island den 4 juli. Det roligaste var ändå efteråt när den feta mannen i mitten (han som ser ut att vara där mer för att njuta av gratiskorven och äter i godan ro...) plockar fram en plastpåse ur ryggsäcken och tar med fyra överblivna korvar i en doggy bag - bokstavligt talat!