2012-08-29

Amerikanska?!




Ett par månader efter jag fick mitt nya green card i hand är det dags för nästa steg: ansökan om medborgarskap. Så länge jag får behålla mitt svenska pass kan jag absolut tänka mig att bli amerikan. Sagt och gjort - innan semestern skickade jag in papperna och idag var jag och lämnade fingeravtryck och tog foto. Med mig hem fick jag en studieguide med hundra frågor om USAs statsskick, historia, politik med mera så nu är det bara att börja plugga så jag är redo när kallelsen till intervju dimper ned i brevlådan.

Dessvärre tror jag inte att jag kommer hinna bli amerikan snabbt nog för att ge Obama min röst i november, men håll tummarna! Å andra sidan, om jag är amerikan och Romney skulle bli vald kan jag välja att lämna landet (med green card bör jag ju bo här)...

- Posted using BlogPress from my iPhone

2012-08-28

Weekend getaway

I helgen var det dags igen - årets fjärde bröllop! Vi har varit på många bröllop de senaste åren, men detta blev nytt rekord för oss. Det är en ära att bli bjuden och eftersom alla bröllop är olika blir det aldrig tråkigt. Snarare ger det oss en anledning att se nya platser, umgås med kompisar och göra nya bekantskaper, äta god mat och gå på en rolig fest (och kanske gråta en skvätt...) - värre kan man ha det!
 
Denna gång var det två New York-kompisar, en svenska och en amerikan, som gifte sig i Vermont. Även om bilresan var lite i längsta laget för att åka över en helg, var det skönt att lämna stan och andas lite lantluft. Precis innan vigseln skulle börja kom de svarta molnen med regn och åska, men efter en deal med vädergudarna kunde ceremonin, om än aningen försenad, äga rum utomhus. I strålande sol dessutom, i skuggan under några pilträd och med en liten sjö med näckrosor i bakgrunden. Sen ägde middagen rum i en gammal rund lada, i en trevlig mix av amerikanska och svenska traditioner. Love was in the air!


2012-08-21

Semester: Gotland

Nu när jag har påbörjat min andra arbets(semester)vecka (måste korrigera mig själv i efterhand, önsketänkandet lyste igenom...) känns faktiskt semestern redan rätt avlägsen... Men jag skulle nog kunna sammanfatta att semester på Gotland för mig framför allt handlar om tre saker:

1. God mat! Som vi längtade efter viss mat och vissa matställen innan semestern och visst är det kul när det lever upp till förväntningarna. Något vi aldrig missar när vi är på Gotland är Créperie & Logi  i mysiga lilla strykjärnshuset i Visby innerstad. Supergoda crépes med smaskiga fyllningar - här ovan fick jag dessutom delar av skaldjursbehovet tillgodosett med min fantastiska skagencrépe. Annat på listan var rökt fisk, rökta räkor, helgrillat lamm...

...och gott fikabröd så klart! På Sylvi's på Fårö är nog det mesta gott, men kardemummabullarna går inte av för hackor! Så färska att de nästan smälter i munnen... Svenska caféer på Manhattan till trots, bakverk av denna kaliber finns inte i New York!

2. Släkt och vänner! Naturligtvis står det högt på listan att hinna träffa släkt och vänner, eftersom avståndet gör att det inte blir varje dag. Har vi tur blir det i alla fall varje år! Tack vare kusin Felicia och Johans härliga sagobröllop i Visby blev det släktträff med åtminstone halva släkten denna gång - skoj!

3. Avslappnande miljöer! Jag tänker egentligen inte på det så mycket längre, men så fort jag lämnar New York inser jag hur tyst och lugnt det är omkring mig, hur lite folk som går på gatorna, att det räcker att vrida huvudet (inte böja nacken) för att se himlen... Jag älskar New York, men ibland är det skönt att komma bort och vila ögonen på horisonten och vila öronen med inget annat ljud än vågorna som sakta drar in på en stenig strand.

Eller andas frisk luft och njuta av gamla vackra miljöer med små opretentiösa hus som bara är en våning höga...

 ...och att komma nära naturen, på riktigt! Se fåglar som inte är flygande råttor (=duvor)...

Och känna sig långt från civilisationen ett litet tag och inse att det kanske inte är nödvändigt med ett dygnet runt-öppet snabbköp runt knuten och hemlevererad mat ett knapptryck bort...

Kontrasten blir ju desto större när man kommer tillbaka till verkligheten igen efter en härlig semester med god mat, trevligt sällskap och sköna miljöer förstås, men det är det ju värt alla gånger - eller hur?! 

2012-08-20

Pyssel II

När jag fortfarande var på semester (härliga tider...) utlovade jag ju resultatet av mitt lilla pysselprojekt. Eftersom det även krävde ett ikea-besök för att förverkliga tog det lite tid, men nu är det klart! När en soffa på jobbet skulle kläs om räddade jag det gamla tyget och passade på att omvandla det till några kuddfodral som nu bor på vår bäddsoffa. Kanske inte det finaste av Josef Franks tyger, men beggers can´t be choosers...

Tidigare i somras köpte jag även en ny Josef Frank-lampa när jobbet auktionerade ut gamla överblivna möbler från residenset. Ett riktigt kap för $20 jämfört med originalpriset på Svenskt tenn. En ny lampskärm från det blågula varuhuset och lampan är som ny! Helt plötsligt hade vi en liten Josef Frank-hörna i lägenheten...

De nya kuddarna är en färgklick i vardagsrummet. Bakom kuddarna väntar min nya fina stickade pläd på kalla höstdagar... Tack Meta!


Med sina nya skärm lyser Josef Frank-lampan upp vardagsrummet

2012-08-15

Blomsterbröllop!

Idag firar vi blomsterbröllop, jag och Mr M. Det låter fint! Och visst har det varit fyra härliga år sen vi gifte oss i Fårö kyrka. Häromveckan var vi faktiskt tillbaka och testgick altargången igen, men det var inte riktigt samma känsla denna gång... Kanske får vi plocka fram filmen ikväll och återuppleva bröllopsdagen? Sen blir det nog middag också och vem vet, kanske några blomster?? *hint hint*


Bröllopsfoto: Ulrika Finnberg

2012-08-14

Semester: Kalifornien

Vi började vår semester med några intensiva dagar på västkusten. Det känns redan som om det var länge sen vi var där, desto bättre att det finns foton som friskar upp minnet. Häng med till Kalifornien!

 Vi turbostartade semestrandet i San Fransisco, där vi egentligen bara hade en dag att göra stan. Efter frukost kikade vi runt i färgglada Kinastan...

...och gick backe upp och ner, den ena brantare än den andra...

 ...och avslutade förmiddagen med en klassisk San Fran-lunch vid Fishermans wharf: en surdegsbulle fylld med clam chowder. Vi såg naturligtvis till att spara lite extra rum i magen för dessert på chokladfabriken Ghirardelli strax bredvid.

Sen var det dags att röra lite på fläsket igen och vi hyrde en tandem som tog oss över Golden gate-bron. San Fran bjöd på klassisk dimma och fuktigt väder, men när solen tittade fram var det riktigt skönt.

 Redan nästa förmiddag var det dags att köra söderut till Monterey, där Mr M hade ett viktigt uppdrag att förbereda...

 ...nämligen som groomsman på barndomskompisen Gregs bröllop. Vigseln ägde rum utomhus med utsikt över Stilla havet och jag var glad att de var förutseende nog att ställa ut infravärmare vid stolsraderna...

 ...men så fort lunchen startade drog DJn igång dansen och och med den steg temperaturen.

 För mig som är rookie på amerikanska bröllop var det ibland oklart vad som var typiskt amerikanskt och vad som var typiskt judiskt. Dock inte när det kom till kalotterna.

 Vi hann även med en snabb tur genom Montereys kanske kändaste delar - vackra 17 mile drive. Vid sidan av de stora lyxvillorna och golfbanorna vid Pebble beach var det ett dramatiskt landskap som mötte oss med vassa klippor och vindpinade tallar...

...faktiskt inte helt olikt martallarna på den blåsiga stenkusten på Gotland!

Next stop: Sverige!

2012-08-13

Back to work...



Jaha, då var det tillbaka till verkligheten och vardagen igen. Allt för snabbt, som alltid, och det kändes lite vemodigt att sätta sig på tunnelbanan igen med alla andra commuters. Å andra sidan gjorde jetlagen att det var rätt lätt att gå ur sängen imorse, till och med innan klockan ringt. Jag hoppas det håller i sig åtminstone några dagar, men kvällströttheten får gärna ge sig redan nu. Klockan är halv åtta och sängen känns redan rätt lockande... Istället ska jag kika igenom semesterfotona och kanske - om jag håller mig vaken länge nog - återkommer jag med ett smakprov.
- Posted using BlogPress from my iPhone

2012-08-08

Äta, sova, äta...



Igår blev det en riktig ätardag... Semestern drar ihop sig till sitt slut, dessvärre, och det gäller att passa på att äta upp sig på det där vi inte kan äta när vi är tillbaka i äpplet. På lunchmenyn stod därför rökt fisk, färska och rökta räkor. Så gott, så gott!

Till middag hade vi bokat lammgrillning på mysiga Krusmyntagården och en buffé av godsaker därtill, följt av saffranspannkaka.

Vi kan väl sammanfatta dagen med att vi gick och lade oss mätta... Men vaknade ändå hungriga, återstår att se vad som står på menyn idag!

- Posted using BlogPress from my iPhone

2012-08-06

Pyssel




Här har det varit för bra väder för innepyssel hittills på semestern (vilket jag inte klagar på!!), men efter mörkrets inbrott kan man ju passa på! Ikväll tog jag därför tillfället i akt att plocka fram syltkokarkastrullen och kokade rabarber- och jordgubbsmarmelad. Återstår att se hur många burkar vi kan få plats med i resväskan bara...

När jag ändå var på pysselhumör påbörjade jag även nästa projekt som handlar om att ta till vara väl valda delar av en gammal soffa... Jag lämnar en cliffhanger där och ber att få återkomma om ett par dagar med resultatet på det lilla projektet! :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

2012-08-01

Svensk sommar




Nu har vi kommit till Sverige och det forna hemlandet mötte oss med sol! (Jag har dock redan förträngt hagelskuren när vi skulle äta lunch på en uteservering i Stockholm igår...) För att få riktig sommarkänsla inledde vi med lite allsång på Skansen igår kväll och sjöng ikapp med 16000 andra i kvällssolen - och då har jag inte räknat er hemma i tv-soffan!

Åh vad det är härligt med semester hörrni!!

- Posted using BlogPress from my iPhone