2010-09-11

Nio år senare


Idag är det nio år sedan attentaten mot World Trade Center. Minnesceremoni och massor av folk i vår stadsdel, med andra ord. Människor som förlorade någon nära när tornen föll, turister som ville ta del av ceremonin och så en och annan som ville tjäna pengar på att sälja amerikanska flaggor, broscher, "Never forget"-t-shirtar och lite annat smått och gott.

På platsen där tornen stod är det nu en aktiv byggarbetsplats där det tillkommer nya våningsplan varje vecka. Till slut får man väl säga, för mycket kritik har riktats mot det faktum att det har tagit så lång tid att komma igång med bygget av nya kontorshus och en minnesplats. Att detta ska hinna bli klart till tioårsdagen är nog så gott som uteslutet nu och 2012 är det senaste budet.
Byggarbetsplatsen vid ground zero där det sakta men säkert börjar hända saker

Bygget vid ground zero, april 2009. Jämför detta med byggnaden ovan till höger, så märker du att det har hänt en del på ett och ett halvt år.

En annan väldigt aktuell diskussion i New York, som har spridit sig över landet som en löpeld, är huruvida en muslimsk församling ska få bygga ett kulturcentrum och en moské några kvarter norr om Ground Zero. Medan borgmästaren Michael Bloomberg och många New Yorkers är positiva och ser det som en självklarhet i ett land med religionsfrihet, tycker amerikanska högern, med Sarah Palin i täten, att det är ett hån mot alla som dog i attentaten att muslimer ska få bygga en moské så nära platsen, på "sacred grounds". En präst i Florida hotade till och med med att han skulle bränna en koran i protest. Snacka om att generalisera alla muslimer som galna fanatiker och att inte leva som kristendomen lär! Beslutet om en moské är redan fattat, men det ska bli intressant att se hur diskussionerna utvecklar sig.

Ja, som ni ser händer det en del här i FiDi...

Demonstrationer för religionsfrihet

Raging grannies demonstrerar för rätten till en moské...


...med sång!

1 kommentar:

elis sa...

Kul att få se lite bilder på hur det ser ut nu ett år efter att vi besökte er lägenhet (!) på vår USA-resa.