2012-05-30

Dagarna i Doha

Nu är jag tillbaka från kontrasternas stad. I Doha blandas gammalt med det allra senaste och västerländsk kultur med konservativa muslimska seder, vilket gör det till en väldigt spännande stad. Skyskraporna verkar poppa upp som svampar i jorden, den ena mer kreativt utformad än den andra. Här finns hypermoderna köpcentrum med Starbucks och alla butikskedjor man även hittar i ett amerikanskt köpcentrum, liksom mer traditionella marknader där du kan köpa kryddor, the och nötter i lösvikt och tyg per meter till din huvudsjal.

På tal om huvudsjal har jag har svårt att förstå varför de muslimska kvinnorna ska bära en burka som visar ansiktet i bästa fall, endast ögonen i de flesta fall och i vissa extrema fall inte ens det. Vi såg flera kvinnor som till och med hade ett svart tunt tyg framför hela ansiktet, vissa hade dessutom vantar för att inte exponera någon hud över huvud taget. Hur begränsande är inte det att leva så? Bara att äta och dricka såg ut att vara en utmaning. Männen å andra sidan glider runt i sina betydligt bekvämare vita långskjortor och sjalar och verkar väldigt måna om hur de ser ut.

Det andra som jag reagerade på var hettan. Nog för jag förväntade mig att det skulle vara varmt, men inte riktigt SÅ varmt som det faktiskt var. 42 grader är inte att leka med! Det sägs att det blir ännu värmare i juli och augusti, fråga mig inte hur man överlever det... Det var nästan öde i staden under de hetaste timmarna nu, undrar hur det är då? Vem vet, kanske får vi reda på det en vacker dag...

Färgglad moské

Museum of Islamic Art

The Pearl - ett lyxigt bostadsområde under uppbyggnad. Yachterna i hamnen var inte att leka med...

Doha skyline i ständig förändring. Här är det lika tätt mellan skraporna som mellan byggkranarna...

Souq waqif - den största marknaden i Doha

Herr Gårman i Qatar-variant

Inga kommentarer: